Groblja

Groblje Lovrinac sastoji se od nekoliko dijelova, koja su nastala tijekom njegove povijesti: dječje groblje, poljana poginulih branitelja Domovinskog rata, Njemačko groblje, spomen park borcima NOR-a, Vranjičko groblje, Židovsko groblje.

Groblja su nastanjeni parkovi. Ona su odraz podneblja, pomno planiran i kultiviran prostor koji svjedoči o svojim mrtvima, ali još više o svojim živim stanovnicima. Važnost hortikulturnog uređenja bila je jasna prvim planerima budućeg splitskog groblja.

Bijelim kamenom obloženo zdanje mrtvačnice vodoravno položeno na uzvišenju ponad magistrale, s blagim krovištem u koje se uklapa tek asocijativno izdignuti zvonik, nenametljivo je i privlačno arhitektonsko ostvarenje ugodno uklopljeno u krajobraz istočnog ulaza u grad.

Običaj ovoga podneblja da se ljudi pokapaju u svojim rodnim mjestima umnogome rasterećuje kapacitete Gradskog groblja. Čak i najbliža naselja u susjedstvu Splita, najčešće uz crkvu, imaju vlastita groblja.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada groblje na Sustipanu postaje pretijesno, općinska uprava otkupljuje zemljišne čestice u Splitskom polju na predjelu Tršćenice za novo groblje. Današnje splitsko groblje Lovrinac pod prvotnim imenom Pokoj otvoreno je po općinskoj odluci 1. travnja 1928. godine. Njegovo posvećenje obavljeno je 15. travnja iste godine.

Lovrinac je vječno počivalište onih koji su nekoć stvarali Split. Lovrinac je gradski spomenika vremena koja prolaze ali ne iščezavaju. Pod njegovim je čempresima mir našlo 64 000 pokojnih sugrađana tijekom osamdeset godina njegovog postojanja. Nezahvalno je u tom velikom broju znanih i neznanih pokojnika na Lovrincu izdvojiti pojedince koje bismo spomenuli. No, spomenuti barem neke od njih znači osvježiti sjećanje na njihova djela kojima su doprinjeli gradu u kojem su i za kojeg življeli.